Zahraniční akcionári súhlasili s rozdelením plynárenskej spoločnosti

28.05.2012 Celý región

Vilnius 28. mája (TASR) - Zahraniční akcionári litovskej plynárenskej spoločnosti Lietuvos Dujos nakoniec súhlasili s jej rozdelením na tri firmy, pričom jedna bude zabezpečovať prepravu a dve distribúciu plynu. Vyžaduje to direktíva Európskej únie o liberalizácii trhu s energiami. Jej cieľom je zrušiť monopoly, teda rozdeliť veľké firmy, aby mali aj menší dodávatelia prístup k distribučnej sieti a mohli konkurovať dominantným hráčom na trhu.

Ruský Gazprom, ktorý vlastní 37-% podiel v plynárenskej spoločnosti, proti jej rozdeleniu spočiatku ostro protestoval. Ďalších 38,9 % vo firme patrí nemeckému koncernu E.ON. Litovská vláda dala akcionárom termín do konca mája, aby sa podrobili direktíve EÚ.

Gazprom si pravdepodobne udrží podiel v prepravnej spoločnosti a bude mať tiež podiel v jednej z distribučných firiem. Štát bude mať kontrolu nad druhou, väčšou distribučnou spoločnosťou.

Minister energetiky Arvydas Sekmokas dohodu privítal a vyhlásil, že otvára odberateľom cestu k dodávkam lacnejšieho plynu z viacerých zdrojov. Pobaltská krajina chce okrem toho vybudovať zásobníky na skvapalnený plyn, aby sa vytvoril priestor aj pre iných dodávateľov.

Informovala o tom agentúra AP.
 

Vyberte región